Trekt een sedumdak muggen aan?

Eén van de bekende voordelen van een sedumdak is het creëren van een groene leefomgeving en het vergroten van de biodiversiteit.

Eén van de bekende voordelen van een sedumdak is het creëren van een groene leefomgeving en het vergroten van de biodiversiteit. Een sedumdak trekt veel bijen, vlinders en andere insecten aan. Men gaat er daarom automatisch vanuit dat een sedumdak ook muggen aantrekt. Klopt deze aanname of is dit een fabel? We beantwoorden deze vraag in dit artikel.

Trekt een sedumdak muggen aan?

Sedumdaken trekken over het algemeen meer insecten aan dan andere daken, vanwege de aanwezigheid van planten en de bevordering van de biodiversiteit. Echter is er geen wetenschappelijk bewijs dat sedumdaken muggen aantrekken vanwege de plant zelf.

Dat sedumdaken muggen aantrekken kan worden verwezen naar het rijk der fabelen. Muggen worden namelijk aangetrokken door stilstaand water. De sedumdaken die wij aanbieden worden voorzien van een goede waterafvoering, waardoor er geen sprake is van stilstaand water op het dak. Daarnaast absorberen de sedumplantjes zelf ook water.

De broedplaats van muggen

Om te begrijpen of sedumdaken muggen aantrekken is het belangrijk om eerst het gedrag van de muggen te begrijpen. Muggen hebben stilstaand water nodig om zich voort te planten, omdat de larven opgroeien in het water. Gemiddeld duurt het opgroeien van een larf tot een prikkende mug ongeveer 2 weken.

Muggen kunnen zich voortplanten in stilstaand water in de natuur, maar ook bij jou in de achtertuin. Bloempotten, emmers of dakgoten vormen ideale broedplaatsen voor muggen.

Het voorkomen van muggen op een sedumdak

Muggen hebben geen voorkeur voor sedumdaken, omdat de daken geen stilstaand water bevatten. Hoewel sedumdaken op zichzelf geen muggen aantrekken, is het nog steeds belangrijk om algemene maatregelen voor muggenbestrijding te treffen:

  • Goede afwatering: Muggen komen op stilstaand water af. Wanneer een sedumdak professioneel is gemonteerd is de afwatering en drainage van het water voldoende. Controleer op verstoppingen tijdens de jaarlijkse onderhoudscheck.
  • Voorkom stilstaand water: Zorg dat muggen geen kans hebben om zich voort te planten in de tuin, dakgoot of de regenton.
  • Verbeteren van biodiversiteit: Een sedumdak draagt bij aan het verhogen van de biodiversiteit. Hoe meer, hoe beter. Muggen hebben veel vijanden waardoor ze worden opgegeten, denk aan: spinnen, wespen en vogels.

Kiezen voor een sedumdak vs muggen

De overlast van de muggen valt in praktijk dus heel erg mee. In dit artikel zijn we tot de conclusie gekomen dat sedumdaken niet automatisch meer muggen aantrekken. De voordelen van een sedumdak wegen veel zwaarder mee dan de kleine kans die er is op muggen.

De onderverdeling van
Trekt een sedumdak muggen aan?

Misschien ook interessant om te lezen
overkapping met sedumdak
Een overkapping met sedumdak; alles wat je moet weten
Lees hoe groendaken de opwarmende steden transformeren en stedelijke hitte verminderen, de luchtkwaliteit verbeteren en de biodiversiteit bevorderen….
Lees verder
groendak op schuur
Groendak op schuur; alle informatie op een rijtje
Ontdek waarom een groendak op je schuur niet alleen een esthetisch aantrekkelijke keuze is, maar ook bijdraagt aan een betere leefomgeving voor mens en dier….
Lees verder
groendaken op datacenters
Waarom groendaken op datacenters helemaal geen gek idee is
Hoe datacenters, het kloppende hart van het internet, geconfronteerd worden met de toenemende vraag naar elektriciteit en de groeiende impact op het milieu….
Lees verder
Wat onze klanten zeggen
Wat wij doen met onze kennis en kunde
Zonnepanelen op voormalige Oudevrouwenhuis (1909)
Groen dak op uitbouw in Moordrecht
Zonnepanelen Gouda
Sedum op schuurdak in Stolwijk
Monumentaal pand voorzien van lichtgewicht sedum
Sedumdaken op garages Gouda

Ik kan wel wat hulp gebruiken!

Een gesprek met één van onze adviseurs maakt het allemaal een stuk gemakkelijker.

Ik wil een offerte aanvragen

Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact op over de gratis dakinspectie t.w.v. €75,-

Ik wil lekkage voorkomen

Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact op over de gratis dakinspectie t.w.v. €75,-

We helpen je graag verder richting vergroening

Vul het onderstaande formulier in, bel of mail ons. Wij nemen zo snel mogelijk contact op.