Een overkapping met sedumdak; alles wat je moet weten

Lees hoe groendaken de opwarmende steden transformeren en stedelijke hitte verminderen, de luchtkwaliteit verbeteren en de biodiversiteit bevorderen.

Natuurinclusief bouwen is een term dat steeds meer voet aan de grond krijgt binnen Nederland. Bij natuurinclusief bouwen en verbouwen let je extra op alles wat leeft rond je huis. Vanzelfsprekend is het een trend dat ook binnen de tuinontwerpen een steeds prominentere rol krijgt. Een goed voorbeeld is een overkapping met sedumdak. Deze zien we doorgaans op hellende en platte daken van huizen, maar ook op uitbouwen wordt sedum aangebracht. Ook kan je groendaken terug laten komen in je tuin. En dat heeft naast een esthetisch voordeel nog veel meer voordelen. Welke dat zijn, leggen we in dit artikel verder uit!

Wat is een overkapping met sedumdak?

Waar overkappingen doorgaans bedekt zijn met een laag zwart rubber, heeft een overkapping met sedumdak in wezen een tuin op het dak. Het sedumdak bestaat uit een substraatlaag waarop een veelvoud van sedumplanten op worden geplant. Deze planten zijn zeer geschikt voor groendaken vanwege hun vermogen om water/vocht vast te houden en extreme weersomstandigheden als vorst en sneeuw te weerstaan.

Waarom kiezen mensen voor een overkapping met sedumdak?

Bij het ontwaken in de ochtend zijn er weinig dingen oninspirerender dan het openen van je slaapkamerraam en uitkijken op een natgeregend, rubber plat dak. Een overkapping met sedumdak voegt een natuurlijke, groene schoonheid toe aan je buitenruimte. Het is een aantrekkelijke en rustgevende toevoeging aan je tuin, terras of balkon. Maar er zijn meer en belangrijkere voordelen voor een groendak, namelijk:

  • Milieuvriendelijkheid: De sedumdaken dragen bij aan de biodiversiteit, verminderen de luchtvervuiling en zorgen voor een uitbreiding van de natuurlijk habitat van vogels en insecten.
  • Isolatie en energiebesparing: Een sedumdak fungeert als een natuurlijke isolatielaag. Afhankelijk van waar je overkapping voor gebruikt wordt, houdt het de ruimte koeler in de zomer en warmer in de winter.
  • Waterbeheer: Sedumdaken absorberen regenwater en dat is in stedelijke gebieden, waar waterafvoer een probleem kan zijn, een groot voordeel.
  • Lange levensduur en weinig onderhoud: Sedumplanten hebben niet veel onderhoud nodig. Eenmaal geïnstalleerd worden de groendaken elk jaar mooier en diverser.

Waar rekening mee te houden met een overkapping met sedumdak.

Bij het installeren van een sedumdak op een overkapping adviseren wij met een aantal dingen rekening te houden.

  • De staat van de overkapping: Is de overkapping sterk genoeg om het extra gewicht te kunnen dragen? Wij bieden dakinspecties aan, mocht er sprake van twijfel zijn.
  • Installatie van het sedumdak: Laat je het sedumdak door een expert installeren of ga je het zelf doen? In dat laatste geval adviseren wij je om je goed te laten informeren door de aanbieder. Voor een overkapping adviseren wij om te kijken naar lichtgewicht sedumdaken.
  • Onderhoud van het sedumdak: Hoewel sedumdaken weinig onderhoud vergen, is het goed om het dak met regelmaat te inspecteren. Check de afvoer, verwijder onkruid en geef, zeker in de beginperiode, regelmatig water.

Overkappingen met sedumdak zijn een geweldige manier om je buitenruimte te transformeren in een groen paradijs. Ze bieden niet alleen esthetische voordelen, maar dragen ook bij aan een duurzamere levensstijl en een gezonder milieu. Overweeg om een overkapping met sedumdak toe te voegen aan je woning en geniet van de talloze voordelen die het te bieden heeft. Met de juiste zorg en aandacht kan jouw groene dak zorgen voor een groenere toekomst voor ons allemaal. Kies voor overkappingen met sedumdak en draag bij aan een groenere wereld.

De onderverdeling van
Een overkapping met sedumdak; alles wat je moet weten

Misschien ook interessant om te lezen
groendak op schuur
Groendak op schuur; alle informatie op een rijtje
Ontdek waarom een groendak op je schuur niet alleen een esthetisch aantrekkelijke keuze is, maar ook bijdraagt aan een betere leefomgeving voor mens en dier….
Lees verder
groendaken op datacenters
Waarom groendaken op datacenters helemaal geen gek idee is
Hoe datacenters, het kloppende hart van het internet, geconfronteerd worden met de toenemende vraag naar elektriciteit en de groeiende impact op het milieu….
Lees verder
groendaken in de stad
Groendaken in de stad; kansen voor de steden van de toekomst
Deze gids behandelt groendaken in steden en hun voordelen, waaronder het verminderen van hitte, verbeteren van luchtkwaliteit en energie-efficiëntie. Basel, Zwitserland, heeft met succes groendaken…
Lees verder
Wat onze klanten zeggen
Wat wij doen met onze kennis en kunde
Zonnepanelen op voormalige Oudevrouwenhuis (1909)
Groen dak op uitbouw in Moordrecht
Zonnepanelen Gouda
Sedum op schuurdak in Stolwijk
Monumentaal pand voorzien van lichtgewicht sedum
Sedumdaken op garages Gouda

Ik kan wel wat hulp gebruiken!

Een gesprek met één van onze adviseurs maakt het allemaal een stuk gemakkelijker.

Ik wil een offerte aanvragen

Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact op over de gratis dakinspectie t.w.v. €75,-

Ik wil lekkage voorkomen

Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact op over de gratis dakinspectie t.w.v. €75,-

We helpen je graag verder richting vergroening

Vul het onderstaande formulier in, bel of mail ons. Wij nemen zo snel mogelijk contact op.