Groendak op schuur; alle informatie op een rijtje

Ontdek waarom een groendak op je schuur niet alleen een esthetisch aantrekkelijke keuze is, maar ook bijdraagt aan een betere leefomgeving voor mens en dier.

Veel woningeigenaren in Nederland hebben een schuur. Het merendeel daarvan is bedekt met een laag zwart rubber. Dat doen we zo al decennia lang maar is het esthetisch nog wel de mooiste oplossing en veel belangrijker nog; draagt het bij aan een betere leefomgeving voor mens en dier? Een groendak op je schuur is niet alleen een visueel aantrekkelijke toevoeging aan je woning, maar biedt ook milieutechnische en praktische voordelen. Of je nu gewoon graag je omgeving wilt vergroenen of op zoek bent om je woning te verduurzamen, een groendak is altijd een goede overweging. In dit artikel lees je wat een groendak precies is, waarom ze in toenemende mate worden geplaatst en wat de voordelen zijn.

Een groendak op schuur; wat moeten we ons erbij voorstellen?

In tegenstelling tot de reguliere rubberen daken, is een groendak (ook wel sedumdak) begroeid met planten, mossen en andere vegetatie. Deze vegetatie wordt geplant in een substraatlaag die bovenop de reeds aanwezige waterdichtingslaag wordt geplaatst. Deze kunnen op schuren met zowel hellende als platte daken worden geplaatst en bieden tal van voordelen voor zowel eigenaar als milieu. Bekijk hier een voorbeeld van een recent project.

Waarom kiezen voor een groendak op je schuur?

  • Milieuvriendelijkheid: Groendaken dragen bij aan de biodiversiteit voor vogels, insecten en andere kleine dieren. In stedelijke gebieden dragen groendaken bovendien bij aan het verminderen van de hitte-eilandeffecten en luchtvervuiling.
  • Energiebesparing: Sedumdaken fungeren als een natuurlijk isolatie. In de zomer beperken ze de hitte van buitenaf en in de winter houden ze de warmte binnen.
  • Verlengde levensduur van schuurdak: Sedum beschermt de waterdichtingslaag tegen schadelijke Uv-straling, extreme temperaturen en weersinvloeden van buitenaf.
  • Regenwaterbeheer: Groendaken absorberen regenwater waardoor overstromingen (zeker in stedelijke gebieden) worden verminderd.

Het realiseren van een groendak op je schuur

Je bent geïnformeerd over de voordelen van een groendak. Maar hoe pak je zo’n dergelijk project op?

  • Dakinspectie: Voordat je het huidige dak gaat bedekken met sedumvegetatie is het raadzaam om een dakinspectie uit te voeren. Expert checken de waterdichtingslaag en de drainage en kunnen zo nog aanpassingen doen waar nodig.
  • Sedumsoort: Bepaal welke soort sedum het meest geschikt is voor jouw dak. Laat je gratis adviseren door een expert.
  • Onderhoud: Hoewel groendaken onderhoudsarm zijn, is het belangrijk om met enige regelmaat onkruid te verwijderen, de afvoer te checken en de vegetatie te bewateren (vooral bij langere periodes van droogte).

De onderverdeling van
Groendak op schuur; alle informatie op een rijtje

Misschien ook interessant om te lezen
overkapping met sedumdak
Een overkapping met sedumdak; alles wat je moet weten
Lees hoe groendaken de opwarmende steden transformeren en stedelijke hitte verminderen, de luchtkwaliteit verbeteren en de biodiversiteit bevorderen….
Lees verder
groendaken op datacenters
Waarom groendaken op datacenters helemaal geen gek idee is
Hoe datacenters, het kloppende hart van het internet, geconfronteerd worden met de toenemende vraag naar elektriciteit en de groeiende impact op het milieu….
Lees verder
groendaken in de stad
Groendaken in de stad; kansen voor de steden van de toekomst
Deze gids behandelt groendaken in steden en hun voordelen, waaronder het verminderen van hitte, verbeteren van luchtkwaliteit en energie-efficiëntie. Basel, Zwitserland, heeft met succes groendaken…
Lees verder
Wat onze klanten zeggen
Wat wij doen met onze kennis en kunde
Zonnepanelen op voormalige Oudevrouwenhuis (1909)
Groen dak op uitbouw in Moordrecht
Zonnepanelen Gouda
Sedum op schuurdak in Stolwijk
Monumentaal pand voorzien van lichtgewicht sedum
Sedumdaken op garages Gouda

Ik kan wel wat hulp gebruiken!

Een gesprek met één van onze adviseurs maakt het allemaal een stuk gemakkelijker.

Ik wil een offerte aanvragen

Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact op over de gratis dakinspectie t.w.v. €75,-

Ik wil lekkage voorkomen

Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact op over de gratis dakinspectie t.w.v. €75,-

We helpen je graag verder richting vergroening

Vul het onderstaande formulier in, bel of mail ons. Wij nemen zo snel mogelijk contact op.