Is mijn dak geschikt voor sedum?

Ben je van plan om je dak te vergroenen met sedum, en wil je zeker weten dat je dak geschikt voor sedum is? In deze blog beschrijven we wat er nodig is en wat de mogelijkheden zijn. Wij bieden namelijk een gratis dakinspectie aan, zodat je zeker weet of je dak geschikt is en in de juiste staat.

Sedum op een plat, schuin of gebogen dak; het kan!

Of je nu een plat dak hebt, een schuin dak of zelfs een gebogen dak, er is een sedumdakoptie die bij jouw situatie past. We maken namelijk gebruik van verschillende sedumdak-systemen, waardoor vrijwel alle daken te voorzien zijn van de populaire vetplantjes. Laten we duiken in de wereld van sedumdaken en erachter komen of jouw dak geschikt voor sedum is.

Sedum op een plat dak; hier moet je op letten!

De kans dat een plat dak geschikt is voor sedum is erg groot. Het aanleggen van sedum op een plat dak is daarnaast ook eenvoudiger dan op een schuin dak. Toch zijn er wel een paar dingen belangrijk om te checken voordat er wordt begonnen aan de installatie. Te beginnen met de huidige dakbedekking. De meeste platte daken zijn voorzien van een EPDM dakbedekking. Dit synthetisch rubbermateriaal is wortelwereld en heeft een groot draagvermogen. Een ander veel gebruikt materiaal voor dakbedekking is bitumen. Ondanks dat dit materiaal wat ouder is, kan het nog steeds een uitstekende basis vormen voor een sedumdak.

Staat van huidige dakbedekking

Als het bitumen of EPDM echter in slechtere conditie verkeert of al redelijk verjaard is, is het belangrijk om de staat ervan grondig te beoordelen. In dergelijke gevallen is het verstandig om professioneel advies in te winnen om te bepalen of er reparaties of voorbereidende werkzaamheden nodig zijn voordat het sedum wordt geïnstalleerd. Op die manier kun je ervoor zorgen dat je dak écht waterdicht is en een stevige basis biedt voor de groei van de sedumplanten, waardoor je optimaal kunt genieten van de voordelen van een groendak.

Dit moet je weten voordat je sedum op een schuin dak gaat aanleggen

Zoals al eerder vermeldt, is het aanleggen van sedum op een schuin dak iets ingewikkelder dan op een plat dak. Dankzij ons systeemopbouw voor hellende daken is het toch mogelijk om op relatief eenvoudige wijze een schuin dak te vergroenen met sedum. Let op dit geldt alleen voor daken met een hellingshoek kleiner dan 25 graden.

Check de hellingshoek van het schuine dak

Voor sterk hellende daken zijn speciale technieken, materialen en systemen nodig. Hierbij raden het sterk aan om de hulp in te schakelen van een professionele dakdekker met ervaring. Bij ons kan je zowel voor een dakinspectie als de aanleg terecht. Het grote voordeel van een dakinspectie, en eventuele reparatiewerkzaamheden, is het behoud van garantie op de dakbedekking. En natuurlijk dat je zeker weet dat je dak geschikt voor sedum is.

Is mijn dak geschikt voor sedum - sedum op schuin dak

Schuin dak van woonzorgcentrum Duinhof voorzien van sedum 

Zeker weten of je dak geschikt is voor sedum? Vraag de gratis dakinspectie aan t.w.v. €75,-

Of een dak geschikt voor sedum is, blijft lastig in te schatten zonder de nodige informatie. Daarom hebben wij een checker voor de geschiktheid van daken! Daarnaast is het ook niet vanzelfsprekend dat je zelf een dak op kan. Daarom bieden we de mogelijkheid om een dakinspectie uit te laten voeren door een van onze gespecialiseerde dakdekkers. Hierbij worden een groot aantal dingen gecheckt, zoals:
  • de conditie van de huidige dakbedekking;
  • zwakke plekken – zoals kieren -in het dak dat eventueel lekkage kan opleveren;
  • de aansluiting van de afvoeren op de dakbedekking;
  • en de draagkracht van het dak.
Op de hoogte blijven van updates over Het Energie Bespaarhuis:

De onderverdeling van
Is mijn dak geschikt voor sedum?

Misschien ook interessant om te lezen
overkapping met sedumdak
Een overkapping met sedumdak; alles wat je moet weten
Lees hoe groendaken de opwarmende steden transformeren en stedelijke hitte verminderen, de luchtkwaliteit verbeteren en de biodiversiteit bevorderen….
Lees verder
groendak op schuur
Groendak op schuur; alle informatie op een rijtje
Ontdek waarom een groendak op je schuur niet alleen een esthetisch aantrekkelijke keuze is, maar ook bijdraagt aan een betere leefomgeving voor mens en dier….
Lees verder
groendaken op datacenters
Waarom groendaken op datacenters helemaal geen gek idee is
Hoe datacenters, het kloppende hart van het internet, geconfronteerd worden met de toenemende vraag naar elektriciteit en de groeiende impact op het milieu….
Lees verder
Wat onze klanten zeggen
Wat wij doen met onze kennis en kunde
Zonnepanelen op voormalige Oudevrouwenhuis (1909)
Groen dak op uitbouw in Moordrecht
Zonnepanelen Gouda
Sedum op schuurdak in Stolwijk
Monumentaal pand voorzien van lichtgewicht sedum
Sedumdaken op garages Gouda

Ik kan wel wat hulp gebruiken!

Een gesprek met één van onze adviseurs maakt het allemaal een stuk gemakkelijker.

Ik wil een offerte aanvragen

Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact op over de gratis dakinspectie t.w.v. €75,-

Ik wil lekkage voorkomen

Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact op over de gratis dakinspectie t.w.v. €75,-

We helpen je graag verder richting vergroening

Vul het onderstaande formulier in, bel of mail ons. Wij nemen zo snel mogelijk contact op.