Sedumdak aanleggen

Sedumdak aanleggen? Het aanleggen van een sedumdak vereist speciale aandacht en zorgvuldige planning, om ervoor te zorgen dat een sedumdak goed functioneert en er goed uitziet.

Zorg voor een goede voorbereiding door de stappen, zoals beschreven op deze pagina, goed te doorlopen!

Waar te beginnen bij de aanleg van een sedumdak

Het begint met het controleren van de draagkracht van je dak. Een sedumdak zorgt voor extra gewicht, waardoor de draagkracht van je dak essentieel is.

Het is daarom belangrijk dat je achterhaald wat de draagkracht van je dak is. Wanneer je grind op je dak hebt liggen is het berekend op al een aardige belasting. Toch kan je er niet vanuit gaan dat de draagkracht hoog genoeg is. 

Wil je er zeker van zijn dat je dak geschikt is, kies dan voor een dakinspectie. Onze installatie-experts verzorgen dagelijks de aanleg van sedumdaken. 

Sedumdak laten aanleggen

Voorkom lekkage en zorg voor een goede waterdichtingslaag

Voordat je daadwerkelijk begint met het fysiek aanleggen van het sedum zijn er nog twee belangrijke stappen die doorlopen moeten worden. Allereerst is het cruciaal dat het huidige dak technisch in orde is. Dit betekent naast voldoende daadkracht, dat ook de waterdichtingslaag zorgvuldig is aangebracht. 

Terwijl je het dak zorgvuldig aan het schoonmaken bent, raden wij het aan om goed te checken of het dak volledig gecheckt wordt. Dit is essentieel om schade aan het dak en het interieur van je woning te voorkomen.

Het aanleggen van het sedumdak wordt nu écht fysiek, ready?

1. Aanleggen beschermdoek

Zorg dat je dakbedekking optimaal beschermd wordt

Plaats het beschermdoek op je dak. Houdt een vrije ruimte van ong. 20 cm aan van de dakrand, pijpjes, en alle andere objecten. Het beschermdoek is gemakkelijk op maat te knippen/snijden.

2. Aanleggen drainagelaag

Een duidelijke offerte biedt nog meer overzicht

Plaats de drainage op het beschermdoek. Laat de drainage goed op elkaar aansluiten. De open ruimte van de drainagelaag moet naar boven wijzen, zodat er water opgevangen kan worden. De drainage is gemakkelijk op maat te knippen/snijden.

3. Maak gebruik van bladvangers en/of bolroosters

Zorg dat de regenpijp volledig vrij is

Het is belangrijk dat de hemelwaterafvoer vrij is. Knip een stuk uit de wortelwerende folie en de drainagelaag om ervoor te zorgen dat uw regenpijp volledig vrij is. Bedek de hemelwaterafvoer met een bladvanger of bolrooster.

4. Aanleggen scheidingsprofiel

Houdt het grind en seubstraat gescheiden

Indien je werkt met een scheidingsprofiel tussen het grind en het substraat, dan plaats je nu het scheidingsprofiel. Je kunt dit vastzetten met het klittenband op de drainagelaag. Indien je werkt met een sedumbak is dit niet nodig.

Lekkage voorkomen?

Het Energie Bespaarhuis heeft een team van dakdekkers gespecialiseerd in het aanleggen van sedumdaken. Heb je zelf niet zoveel ervaring en wil je schade en onveilige situaties voorkomen, vraag een offerte met professionele plaatsing aan! 

5. Aanleggen substraat

Zorg dat de regenpijp volledig vrij is

Leg de substraatlaag of de substraatplaat aan op de drainage. Indien je werkt met substraat zakken, houdt dan minimaal een substraat hoogte aan van 5 cm over het gehele dak. Het substraat daarna meteen goed bevochtigen met water.

6. Plaatsen sedummat of sedumcasettes

De plantjes komen in beeld

Rol de sedummat uit over de substraatlaag. Sluit de sedummatten goed aan. Indien je werkt met een sedumbak, plaats de bakken dan netjes tegen elkaar aan. Het sedum groeit dan mooi in elkaar. Het sedum direct goed bevochtigen met water.

7. Dankrandprofiel plaatsen

Zorg dat het sedum niet kan verschuiven

Werk je met een dakrandprofiel, plaats deze dan op het dak. Je zet het vast met de bevestigingskit op het bitumen. Ons advies is om een afstand van 15 tot 20 cm tussen het sedum en je dakrandprofiel aan te houden.

8. Grind plaatsen

Het sedumdak aanleggen, is bijna klaar!

Plaats het grind rondom het sedumdak. Een laag van 5-8 cm hoog en 20 cm breed is ruim voldoende voor de afwatering van je sedumdak.

De kracht van Het Energie Bespaarhuis

De voordelen van sedumdaken zijn onmiskenbaar. Maar wil je verduurzamen dan zijn er verschillende zaken die geregeld moeten worden. Allereerst is het belangrijk om de verschillende eigenschappen van de soorten sedumdaken inzichtelijk te krijgen. Wellicht is er externe financiering nodig om een sedumdak te realiseren. Of zijn er nog andere verduurzamingsmaatregelen interessant. Bij Het Energie Bespaarhuis verzorgen we het gehele traject van oriëntatie en advies tot en met het fysieke aanleggen van een sedumdak. En dat is een voordeel. Je hoeft namelijk niet te schakelen met meerdere partijen; het sedumdak wordt direct door ons aangelegd. Op vakkundige wijze en met de hoogste precisie.

Sedumdak op maat

Veelgestelde vragen over het aanleggen van een sedumdak

Zoals de naam al doet vermoeden: een sedumdak is een dak dat begroeid is met sedum. Oftewel: een vetplantje. Een sedumdak is onderhoudsarm én bestand tegen eigenlijk alle weersomstandigheden. Droogte, neerslag, wind of zon: een sedum laat zich niet kisten. Dé reden waarom dit type plant zich goed leent om op daken te plaatsen.

Een groendak heeft tal van voordelen. Niet alleen bespaar je energie doordat het een isolerende werking heeft en het rendement van je zonnepanelen hoger wordt. Ook zorgt het onder meer voor een schonere lucht, een langere levensduur van je dakbedekking, een vermeerdering van je woningwaarde, een verhoging van de biodiversiteit en een brandveiliger huis.

Leg je sedum op je dak, dan gaat je dakbedekking tot wel twee keer zo lang mee. Dit komt doordat het sedum je dakbedekking beschermt tegen bijvoorbeeld regen, vrieskou, zon en wind.

Ja, dat kan zeker. Sterker nog: sedum en zonnepanelen versterken elkaar en dit laat je extra profiteren van de voordelen. Doordat sedum zon absorbeert, wordt het dak koeler en het rendement van je zonnepanelen hoger.

Voor het aanleggen van een sedumdak kun je tot € 60 subsidie per vierkante meter krijgen. Benieuwd naar het precieze bedrag in jouw situatie en naar hoe je de subsidie aanvraagt? We helpen je graag verder in een vrijblijvend adviesgesprek.

Ik kan wel wat hulp gebruiken!

Een gesprek met één van onze adviseurs maakt het allemaal een stuk gemakkelijker.

Ik wil een offerte aanvragen

Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact op over de gratis dakinspectie t.w.v. €75,-

Ik wil lekkage voorkomen

Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact op over de gratis dakinspectie t.w.v. €75,-

We helpen je graag verder richting vergroening

Vul het onderstaande formulier in, bel of mail ons. Wij nemen zo snel mogelijk contact op.